Waarom moet je als startende ondernemer netwerken?

Waarom moet je als startende ondernemer netwerken?

Als startende ondernemer is netwerken belangrijk. Niet alleen om je netwerk te vergroten, maar er valt ook een hoop te leren. StartMeUp organiseert al vijf jaar netwerkevenementen voor startende ondernemers. Wij hebben veel starters voorbij zien komen en weten dan ook als geen ander waarom je als starter moet gaan netwerken.

StartMeUp blogafbeelding

 

 

 

 

 

 

 

 

In dit artikel onze 6 redenen waarom je als starter MOET netwerken.

#1 Netwerken vergroot je kansen

Dit is natuurlijk de belangrijkste reden waarom iedere starter moet gaan netwerken. Het is goed om je aan te sluiten bij een netwerkclub. Hierdoor verbreed je je netwerk en zie je regelmatig dezelfde contacten terug. Een mooie manier om van contacten relaties te maken. Probeer verschillende netwerkclubs uit voordat je je aansluit bij één club. Eenmaal aangesloten, dan is het belangrijk ook daadwerkelijk regelmatig te komen. Maak hier tijd voor vrij. Jij als nieuwkomer bent zo weer vergeten.

#2 Je leert je product verkopen

Voor alles is een eerste keer. Zo ook voor je eerste netwerkbijeenkomst. Waarschijnlijk loopt de eerste keer niet helemaal zoals je in gedachten had. Je gaat teleurgesteld naar huis. Geef niet meteen op! Je leert vanzelf wie je wel en wie je niet moet aanspreken. Mocht je onverhoopt toch met iemand aan de praat raken waar je niet op zit te wachten? Er zijn genoeg trucjes om er zo snel mogelijk van af te komen. Wat die trucjes zijn? Die leer je vanzelf!

#3 Leren van collega ondernemers

Netwerken doe je niet alleen om jezelf te promoten, leer van je netwerk. Als startende ondernemer hoef je niet het wiel opnieuw uit te vinden. Er zijn vele ondernemers je voor gegaan. Sommige zeer succesvol en andere wat minder. Leer hiervan en durf te vragen.

#4 Je leert andere inzichten kennen

Door uit je bestaande sociale netwerk te stappen ontmoet je mensen met andere denkbeelden. Stap uit je comfort zone en bespreek je ideeën met mensen die andere uitgangspunten hebben. Wellicht levert het nieuwe inspiratie op.

#5 Je salestechnieken verbeteren

Vanavond is je eerste netwerkbijeenkomst. Van te voren heb je bedacht wat je allemaal moet vertellen over jezelf en jouw onderneming. Eenmaal in gesprek blijkt het verhaal niet helemaal lekker te lopen en vergeet je ook nog eens de helft van je verhaal. Daar sta je dan met klotsende oksels. Laat het lijstje los, niemand wordt enthousiast van een opgesomd verhaaltje. Blijf bij jezelf, wees authentiek.

#6 Netwerken vergroot je mensenkennis

Voor je persoonlijke ontwikkeling is netwerken ook zeer nuttig. Je vergroot je mensenkennis, durft op onbekenden af te stappen en leert communiceren met personen die je voorheen liever ontweek. Ga de uitdaging met jezelf aan. Bedenk eens waar jij als gesprekspartner in kan groeien. Vind je het moeilijk om een gesprek op gang te brengen? Wellicht valt het gesprek vaak stil of kan je iemand niet lang in de ogen aankijken. Onthoud, niemand is perfect! Wat kan jij nog verbeteren aan je netwerkskills?

Conclusies

Netwerken is voor een startende ondernemer zeer effectief. Het is niet alleen zeer leerzaam, maar het vergroot de kans op meer opdrachten. Kortom; netwerken is hoe dan ook een positieve investering! De vraag die nog rest is welk netwerk bij jou past? Wij vertellen je graag wat StartMeUp voor jou kan betekenen. Je bent van harte uitgenodigd om een keer te komen kijken op een van onze MeetUps.

Geven en delen loont!

Evert Kromjong

Schrijver: Evert Kromjong

Deel dit bericht!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *